Mi az a Feng Shui?

A Feng Shui a harmóniában való élet művészete.

Feng Shui teljes útmutató

A Feng Shui és a Vastu Shastra a harmóniában való élet művészetét jelenti, és mindkettő Kína, illetve India ősi bölcsességében és filozófiájában gyökerezik.

Az életelveknek és az ősi bölcsességnek megfelelően mindkét ősi iskola hisz a pozitív energiaáramlás megteremtésében, amely harmonikusan hat az életterekre.

A Feng Shui ősi művészet és tudomány, amelyet a kínaiak fejlesztettek ki több mint 3500 évvel ezelőtt. Ez egy  olyan összetett tudásanyag, amely ha megfelelően gyakorolják, akkor jó egészséget és jó szerencsét biztosít az embernek.

A Feng Shui csillagászati története nyilvánvaló a gyakorlásához kifejlesztett ősi eszközökben. A legkorábbi ismert Feng Shui eszköz az úgynevezett gnomon lehetett. Ezt az eszközt arra használták, hogy megpróbálják a csillagok megfigyelésével meghatározni az északi és déli tengelyt. Ezt alapvetően a korai kínai települések alapításánál használták.

A kínai Yangshao és Hongshan ősi kultúrák szolgáltatják a legkorábbi bizonyítékokat a Feng Shui szerinti gyakorlatra. Már i.e. 4000-ben a Banpo lakások ajtajait a Yingshi nevű csillaghoz igazították, közvetlenül a téli napforduló után. Ez lehetővé tette, hogy a házakat úgy helyezzék el, hogy a napfény jobban érvényesüljön.

A Zhou-korszakban a Yingshi csillagot Ding néven ismerték, és nagy hatással volt arra, hogy megpróbálták meghatározni a fővárosuk építésének megfelelő időpontját. Ez a Shijing feljegyzések szerint van így.

Az ősi Feng Shui gyakorlatának egy másik példája is megtalálható a Puyangban található sírból, amely körülbelül i. e. 3000-ből származik. Ez a sír a Sárkány és a Tigris nevű csillagok mozaikjait tartalmazza a Beidou-val együtt, amelyet a nyugati világban a Nagy Medve csillagképként ismernek. Úgy tűnik, hogy a mozaikok az észak-déli tengely mentén helyezkednek el.

A Feng Shui kerek és négyzet alakú formáinak jelenlétét a Puyang-sírnál, valamint a Hongshan kulturális szertartási központoknál és az egykori Longshan településen is megtalálták.

Az ősi Feng Shui egyik legrégebbi eszköze a liuren asztrolábium volt. Ezek az ősi műszerek egy lakkozott, kétoldalas táblából állnak, amely csillagászati jelzővonalakkal van ellátva. A legrégebbi liuren asztrolábiumokat Kr. e. 278 és Kr. e. 209 közötti sírkamrákból találták és fedezték fel. Ezek az ősi asztrolábiumok a zsinór-horog diagramot mutatják, és néhány megtalált asztrolábium még a mágikus hármas négyzetet is tartalmazza. Az ezeken a műszereken lévő jelölések az ókori asztrolábiumtól kezdve egészen az első mágneses iránytűkig változatlanok maradtak.

A csillagászat gyakorlatát, amely feltűnő hasonlóságot mutat számos modern Feng Shui eszközzel és elmélettel, szintén megtalálták a Hanshanban talált jáde leleten, amelyet i. e. 3000 körülre datálnak.

Kína ősi építményei, köztük a fővárosi paloták, mind a Feng Shui jegyeit viselik magukon tervezésükben és elrendezésükben. A követett szabályokat a Zhou-korszakban írták le a „Kaogong ji”-ben, vagyis a „Mesterségek kézikönyvében”.

A mágneses iránytűt eredetileg a Feng Shui gyakorlására találták fel, és feltalálása óta használják folyamatosan. A hagyományos Feng Shui eszközök közé tartozik a Luopan vagy a korábbi délre mutató kanál vagy a zhinan zhen. Ez mutatja a Feng Shui történetének kiterjedését és az ősi kínai történelemben régóta fennálló gyakorlatát.

A Feng Shui 7 iskolája

A Feng Shuinak számos különböző változata létezik, mindegyikre hatással van a kultúra, a földrajz és a vallás. A Feng Shui 7 uralkodó típusa vagy iskolája létezik:

 1. Az Iránytű iskola az I-Ching 8 trigramját használja. Ezeket együttesen Pa Kua néven ismerik, ami az iránytű 8 fő irányán alapul. Minden irányhoz egy adott chi társul. Például a déli a vibráló energia.
 2. A Forma Iskola a táj alakja alapján 4 szimbolikus állatot használ a táj azonosítására. Könnyen használható, a Forma Iskola (az Iránytű Iskolával együtt) növeli a chi-t az otthonon belül és kívül egyaránt.
 3. A Fekete Kalap Szekta egy rögzített belépési pontot használ a terület meghatározására. Bár hasonló az Iránytű Iskola filozófiájához, mégis vannak eltérései. A Fekete Kalap Szekta is pszichológiából, buddhizmusból és alapvető tervezési elvekből áll.
 4. A 8 Kúria Iskola, más néven a 8 Ház Feng Shui, az otthonokban élő személyek egyéni számán alapul. Ezt a számot arra használják, hogy harmóniát és egyensúlyt hozzanak. Azoknak, akik ezt a rendszert használják, szerencsés és szerencsétlen számaik is vannak, a nyugati számok a 2, 6, 7 és 8, a keleti számok pedig az 1, 3, 4 és 9.
 5. A 9 Csillagkulcsos Iskola csillagokat használ a szerencsés és szerencsétlen napok azonosítására. Ez az iskola bonyolult matematikai képleteket használ arra, hogy pontosan meghatározza, mikor fog valaki megházasodni, és a leendő házastársak asztrológiai jegyét is megmondja. Azt is megmondja a gyakorlónak, hogyan éljen a házában.
 6. A Feng Shui legelterjedtebb asztrológián és numerológián alapuló formája a Repülő Csillag filozófia. Nehéz megérteni és megtanulni, de szintén matematikai alapokon nyugszik, és az ember sorsának meghatározására szolgál.
 7. A Négy Pillér, az utolsó Feng Shui szerint gondolkodó iskola, nem túl elterjedt. A személy születési dátumához kötött asztrológián alapul, egészen a percekig, és a Feng Shui ezen formáját szintén a személy sorsának meghatározására használják.

A Feng Shui két szóból áll. Az első a szél, míg a második a föld. 

Tanításai a taoista látásmódon és a természet megértésén alapulnak, azon a meggyőződésen, hogy a föld él és tele van energiával. Ez pedig sikeressé tehet egy hatalmat, vagy a vesztébe is sodorhatja.

A víz és a szél mellett a Feng Shui-t 3 másik eleme: a fa, a tűz és a fém elmélete is befolyásolja. Ez az, ami a kínai asztrológiai tudományokat is vezérli, beleértve az időpontokat, születési dátumokat és évszámokat, valamint a színeket, évszakokat, irányokat és a bolygókat.

A Feng Shui fő eszközei az iránytű és a Ba-Gua.

A Ba-Gua (bagua) egy nyolcszög alakú rács, amely az I Ching szimbólumait tartalmazza, amely az ősi orákulum, amelyen ez az egész alapul.

A Feng Shui hívei azt mondják, hogy aki ismeri otthonának Bagua-ját, az képes lesz megérteni életének bizonyos területeit.

A Feng Shui iránytűt lo-pan-nak (lopan-nak) is nevezik. Ezt arra használják, hogy mélyebb információkhoz jussanak egy helyszínnel vagy épülettel kapcsolatban. A mágnestű körül elhelyezett koncentrikus gyűrűkből álló sávokból áll.

A „lo” jelentése „minden„, a „pan” pedig „tálat” jelent, ami az univerzum rejtelmeinek kulcsaként értelmezhető.

A történelem során a Feng Shui számos különböző iskolája alakult ki. Ha képes vagy elsajátítani legalább az egyik alapszintjét, akkor olyan előnyöket kezdhetsz látni, amelyek mind otthon, mind az üzleti életben előnyödre válhatnak.

Azok, akik a Feng Shuit gyakorolják, kétélű kardként tekintenek rá, mert kölcsönösen produktív és romboló is lehet.

 • Egy produktív ciklusban a tűz földet hoz létre, ami fémet hoz létre, amiből víz születik, ami fát és ismét tüzet hoz létre.
 • Egy romboló ciklusban a fa elpusztítja a földet, amely elpusztítja a vizet, amely elpusztítja a tüzet, amely elpusztítja a fémet, majd elpusztítja a fát.

Hogy érzékeltessük, mit jelent mindez, tegyük fel, hogy tűzévben születtél. A túl sok víz az otthonodban nem jó, mert a víz elpusztítja a tüzet.

Ha viszont sok fa jellegű dekorációt teszel az otthonodba, akkor a dolgok jóra fordulnak, mert a fa a tüzet szítja.

Mindezektől függetlenül a Feng Shui szakértők szerint nagyobb valószínűséggel boldogulsz, ha a ház vagy a lakás déli oldalán alszol.

Mivel egy átlagembernek nincs ideje ezekre mind magának rájönni és ráérezni, ezért sokan fordulnak Feng Shui szakértőkhöz, amikor irodát vagy otthont építenek. Azzal, hogy van valaki, aki megérti ezeket a ciklusokat, harmónia és termelékenység érhető el.

Feng Shui alkotóelemek

A Feng Shui szakértők elsősorban azzal a céllal dolgoznak, hogy az ember által létrehozott zavaros környezetet jó “Qi”-vel rendelkezőnek helyekké rendezzék át.

Íme néhány szakszó, amelyet a Feng Shui a gyakorlatban köztudottan fenntart.

Qi

A Qi, kiejtése „chi”, nehezen érthető szó, és általában úgy hagyják, ahogy van, fordítás nélkül. A szó legszorosabb értelmében a szó „levegőt” jelent.

A mai Feng Shui-ban a Qi az „energia” szóhoz hasonló. A Qi hagyományosabb magyarázata a helyi környezet megértéséhez, az épületek tájolásához, valamint a föld és a növényzet közötti kölcsönhatáshoz és a talaj minőségéhez kapcsolódik.

A Qi áramlásának meghatározására használt eszköz a luopan.

A Qi egyik elmélete szerint az égiek befolyásolják a földi életet. Ez így persze bármelyik vallásról elmondható, azonban ha a Feng Shui energiaáramlás szemüvegén át nézzük akkor adja sokkal inkább magát az űridőjárás párhuzam.

Az űridőjárás (az űridőjárás a Napunkat körül lévő napszél, ionoszféra, magnetoszféra, és termoszféra változásaiból tevődik össze) hatással van az olyan technológiákra, mint a GPS, az elektromos hálózatok, a kommunikációs és navigációs rendszerek, de a madarak és más élőlények belső tájékozódási képességeit is képes megzavarni.

Ezek a hatások régen is voltak, és a kínaiak számoltak is velük, még ha nem is pont azzal a tudományos logikával, mint ahogy ma mi tesszük.

Polaritás

A polaritás egy másik elmélet, amelyet a Feng Shui gyakorlatában használnak.

A Feng Shui-ban a Yin és Yang elméletként fejeződik ki. A jin és jang által kifejezett polaritás egy kétpólusú mágneses mezőhöz hasonlítható. Két erőből áll – az egyik létrehoz egy erőt, a másik pedig befogadja azt.

A jang a ható erő, a jin pedig a befogadó.

Ezt a kölcsönhatást tekintik a Qiralitás korai megértésének. A Yin Yang elmélet szintén kapcsolódik egy másik elmélethez, amelyet Öt fázis elméletnek vagy Öt elem elméletnek neveznek.

A Feng Shui „öt eleme”

 • a víz,
 • a fa,
 • a tűz,
 • a föld vagy talaj,
 • és a fém.

Ezek az elemek mind yinből és yangból állnak, meghatározott mennyiségben.

A két erő közötti kölcsönhatás lett az alapja a Feng Shui gyakorlatának, és annak, hogy az egyén hogyan törekszik az egyensúly elérésére.

Bagua

A bagua néven ismert két ősi diagram a Feng Shui gyakorlatának gyakori kelléke. Ezeket a mai iránytű iránytű pontjaihoz lehet hasonlítani.

A bagua-diagramok a sifang vagy „négy irány” jóslási módszerrel is kapcsolatban állnak, amelyet a Shang-dinasztia idején használtak népszerűen, bár a sifangot sokkal régebbinek tartják.

Niuheliangban is használták, valamint a Hongshan-kultúra csillagászati gyakorlatának fontos részét képezte. Kínának ezen a területén lehet kapcsolatba hozni Huangdival, akit Sárga Császárként is ismertek. Huangdi volt az, aki arról ismert, hogy feltalálta a délre mutató kanalat (Sinannshao).

A bagua-diagramban szereplő kardinális irányokat a Négy égi állat néven ismert megacsillagképek jelölőcsillagai határozzák meg.

 • A Keletet a Kék Zöld Sárkánynak tekintik.
 • A Dél a Vörös Madár.
 • A Nyugatot a Fehér Tigrisnek ismerik,
 • míg az Északon a Sötét Teknős áll.

Ezek a Feng Shui szerint a mai gyakorlatban is nagy szerepet játszanak, amikor a környezet és az emberek életében is igyekszünk egyensúlyt teremteni.

Feng Shui szimbólumok a jólétért és bőségért

A Feng Shui szerint a szimbólumok kiválasztása nem szabad, hogy problémát okozzon. Nem kell feltétlenül kristályokkal, illóolajokkal vagy más, egymással diszharmóniában lévő dolgokkal körülvenni magad.

A jó Feng Shui kulcsa az egyensúly, így az egyensúly tulajdonságait kell tudnod birtokolnod ahhoz, hogy meghívd a jó dolgokat és megtapasztald a Feng Shui kellemes hatásait az életedben.

Sokféle Feng Shui szimbólum létezik, ezeknek járunk most utána közösen, mielőtt mindenfélékkel teleaggatnád az otthonodat!

A megfelelő Feng Shui szimbólum kiválasztásakor érzelmi kapcsolatnak kell ébrednie azzal a tárggyal, amelyet Feng Shui szimbólumként használsz.

A Feng Shui szimbólumok némelyike a balszerencse gyógyítására szolgál.

A többiek célja, hogy kiegészítsék azt az energiát, ami már eleve ott van otthonodban vagy irodádban.

A Feng Shui szimbólumok beszerzése előtt meg kell határozni a közvetíteni kívánt hangulatot, ami tökéletesen megfelel az igényeidnek.

Kiegészítők nagy általánosságban.

Kristályok

A Feng Shui számára sok kristály áll rendelkezésre. Erről is fogok írni egy másik cikkben részletesen. Később még fok rájuk utalni itt-ott.

Ha kristályokat használsz, ügyelj arra, hogy össze ne törjenek, és rendszeresen tisztítsd meg mindegyiket, hogy a por vagy a rendetlenség ne nyomja el az energiájukat.

Illóolajok

A nyugtató olajfajták közül a legnépszerűbb a levendulaolaj, amely nagyon jó abban, hogy segít nyugalomérzetet teremteni a környezetedben.

Győződj meg róla, hogy a megfelelő mennyiségű olajat használod, hogy ne terheld túl sok olajjal a környezetedet: az erős illatok eredménye a biztos fejfájás!

A változatosság érdekében legyen készleted különböző olajokból, hogy akár csak az illat kis ideig tartó megváltoztatásával különböző környezeti módokat tapasztalhass meg.

Szökőkutak

A szökőkutak nyugalmat és a víz elemét biztosítják a környezetedben. Ha van egy kis szökőkutad otthon, helyezd el úgy, hogy kiegészítse a fémet, és ne nyomja el a tűzelemeket.

A szökőkutak kiegészítik a fém elemeket, ezért győződj meg róla, hogy képes vagy azt elhelyezni a fém elemek közelében otthon vagy az irodádban.

Bagua és más Feng Shui eszközök

A Feng Shui bagua megfelelő tájolása is fontos, ha azt otthonodban szeretnéd használni. A szükséges Feng Shui eszközöknek is ki kell egészíteniük egymást.

A zsinórral átkötött kínai érmék szintén szerencsehozó talizmánnak számítanak.

Állatok

Az állatokat is a Feng Shui szimbólumok részének tekintik. A használt állatok (szobrok) egyes tulajdonságait a Feng Shui-szakértők szerint a környezet valóban asszimilálja.

A színek

A színvilág szintén fontos aspektusa a Feng Shuinak. A vizuális vonzerőt nemcsak abból kell levezetni, hogy mi hova illik, hanem a funkcionalitásnak megfelelő színeket is alkalmazni kell.

Minden attól függ, hogy milyen hangulatot akarsz közvetíteni!

A Feng Shui jin és jangja

A Yin és Yang ahogy fentebb már szó volt róla, a Feng Shui egyik nagyon híres aspektusa: azt állítja, hogy …

… ellentétek szükségesek ahhoz, hogy értékelni tudjuk a dolgok szépségét.

Nem lehet értékelni a jót rossz nélkül, a fényt sötétség nélkül, a csendet zaj nélkül.

Az ellentétek és az egyensúly elmélete kiterjed a föld elemeire is: víz, szél, tűz, fa és föld. Ezek az elemek is egyensúlyban vannak, ha jó a Feng Shui.

 • A jin-t gyakran jellemzik erővel, életképességgel és agresszivitással. Még fontosabb, hogy az identitás férfias oldalának tulajdonítják.
 • Másrészt a gyengeséget és a nőiességet főleg a jang oldalnak, a dolgok lágyabb oldalának tulajdonítják.

Remélem, nem sértek meg senkit azzal, ha leírom: a Feng Shui fő parancsai inkább a férfiakra szabottak, és az élet spektrumában az erő dominál.

Bár a Feng Shui koncepció már a hatókörét tekintve is rendezett, a fő elvei azonban nem mind teljesen eredetiek: a görög filozófus Hérakleitosznak tulajdonítják, hogy ő jelölte meg először az ellentétek meglétének fogalmát.

A színekkel és más vizuális médiumokkal foglalkozó történelem alapú pszichológia is megállapít néhány olyan elméletet, amelyek rezonálnak a Feng Shui alapelveivel, miközben régebbiek annál.

Érdekes, hogy több nő vonzódik a Feng Shui szokásokhoz mint féri, miközben a rendszer a férfiakat erősnek, a nőket pedig gyengének állítja be.

De fontos kiemelni, hogy a Yin -Yang koncepción kívül nincs egyéb megnyilvánulása semmiféle nemi irányvonalnak.

Tényleg jó dolog hinni a Feng Shui-ban és alkalmazni azt?

Attól függ, hogy ki kérdezi, és milyen háttérrel nevelkedett. Ha valaki nyitott kultúrába született amely kevésbé korlátozza, hogy mit tehet és mit nem, akkor a Feng Shui szerint való életmód- és szemléletváltás alkalmazása nem is kérdés.

Eközben, ha szigorú vallásos neveltetésben volt részed, az életmódváltás miatt biztosan sok csatád lesz a családoddal.

A Feng Shui a legtöbb esetben pusztán logikai alapú és ártalmatlan természetű, de ha úgy döntesz, hogy aprólékosabb leszel, akkor a Feng Shui promóciós rétegei alá nézve rájössz, hogy többről van szó, mint a bútorok átrendezéséről.

Föld, fém, tűz és Feng Shui?

A jó Feng Shui azt jelenti, hogy a földet alkotó öt elem egyensúlyban van.

Ez azt is magában foglalja, hogy ezek az elemek nem nyomják el egymást.

Nos, hogyan is érjük el ezt valójában?

Egy ideális rendszerben az öt elem egyfajta életciklusban kiegészíti egymást. Ha a környezet elősegíti ezt a pozitív jelleget, amely kiegyensúlyozza a föld öt elemét, akkor a jólét és a szerencse nem lehet messze.

Ideális rendszer

Az ideális rendszer az, ahol a víz fát termel, a fa tüzet ad, a tűz pedig a földet formálja. Ezután a föld megformálja a fémet, a fém pedig ennek következtében megteremti a vizet.

A bajt hozó rendszer az, amikor az elemek ellentmondanak egymásnak: a fa megterheli a földet, a tűz elpusztítja a fémet, a föld akadályozza a vizet, vagy a víz megöli a tüzet.

Ha képes vagy látni az elemek vizuális tulajdonságait, akkor tudod, hogy ezeknek a Feng Shui által előírt elrendezéseknek gyakorlati értelme is van.

Föld

Nem kell geológus diploma ahhoz, hogy megértsd a földdel kapcsolatos jó Feng Shui-t. A föld főleg agyagból és kőzetekből áll. Ha stabil otthont akarsz, akkor jó adag kőzetet és agyagot (kerámiát) kell stratégiai módon elhelyezned, összhangban az otthonodban jelen lévő többi elemmel. Ha hiányzik a föld, akkor tele leszel instabilitással és rugalmassággal, amiről a föld általában ismert.

Fém

Az elektronikus eszközeidnek jó Feng Shuija is lehet. Ezek a fém kategóriába tartoznak, ami nem csak a kor technológiai fejlődését hozza magával, hanem a fém anyagok által a Feng Shui különböző elemeiben hozott szívósságot is.

Ügyelj arra, hogy a fém ne kerüljön érintkezésbe a tűz elemekkel, és ennek még gyakorlati jelentősége is lehet: biztosan nem szeretnénk, ha bármelyik elektronikus eszközünk kigyulladna!

Víz

Zen szökőkutak és hasonló edények alkotják a Feng Shui víz aspektusát. Csak arra ügyelj, hogy a víz kiegészítse a fémet! Az elektronikus készülékekkel való otthoni túlterhelés tetszhet a kütyüfüggőknek, de nem a Feng Shui szerelmeseinek.

A megoldás nem az, hogy vizes edényekkel pakolod tele az íróasztalodat. Ez nem csak csúnya, de veszélyes is.

Tűz

A gyertyák, kandallók, mécsesek jó példák a tűz elemeire a Feng Shui-ban. Itt is az egyensúlyt kell keresni: a túl sok tűz és fény megfojtja a környezetet, ezért legyünk nagyon óvatosak a környezetünk megvilágításakor.

Ugyanígy szökőkutat sem érdemes kanadalló párkányára tenni.

Fa

A fa sok helyen található meg bőségesen. A fából készült bútorok használatában a legtöbb Feng Shui szakértő azt vallja:

már azzal is kertet művelsz az otthonodban, hogy sok fát hozhatsz be, ez pedig segíthet egyensúlyba hozni a különböző elemeket.

Az életed javítása a Feng Shui segítségével

A Feng Shui sikerének a kulcsa a mindent jelentő qi irányítása azáltal, hogy a tárgyakat úgy rendezzük el otthonunkban vagy akár az irodánkban, hogy a qi folyamatosan szabadon áramoljon a térben, ezáltal pozitív hatást gyakorolva életünk különböző aspektusaira.

Íme, néhány módszer, ahol az egyensúly és a harmónia művészete nagy változást hozhat az ember életében.

Az öt fázis módszerének használata

Erről más esett fentebb szó. Az öt fázis módszere az öt elemre vagy fázisra támaszkodik: tűz, föld, fém, víz és fa.  Ezek az elemek egy teremtési cikluson keresztül kapcsolódnak egymáshoz, ahol a tűzből föld, a földből fém, a fémből víz, a vízből pedig fa keletkezik.

Minden elemnek egy adott irány is megfelel ahol:

 • a víz északon,
 • a tűz délen,
 • a fa keleten,
 • a fém nyugaton,
 • a föld pedig a középpontban helyezkedik el.

Ezt a módszert a legjobban úgy lehet alkalmazni, ha gondoskodsz arról, hogy a szobádban vagy a térben, ahol élsz, egyensúlyban legyenek ezek az elemek, hogy jó qi-t termeljenek.

Ha egy adott elem túl sok mennyisége a többi elemmel szemben állhat, az káros qi-t termel.

A repülő csillagok módszerének használata

A Feng Shui alkalmazásának talán legnehezebb módszere a repülő csillagok módszere, amely figyelembe veszi a ház vagy iroda építési dátumát, a részletes alaprajzot és a hely külső környezetét.  Ez hasonló ahhoz, mint az asztrológiában a születési jegy, csak ezúttal az ingatlanod születési jegye.

Bár ez a módszer bonyolult, mégis ez a legpontosabb módszer, és a szakma mesterei végzik. A módszer célja, hogy harmonizálja a teret azáltal, hogy kideríti, melyek a legjobb elemek, amelyek fokozzák azt, és melyek azok, amelyeket el kell kerülni.

A nyolc kastély módszerének használata

A Feng Shui legnépszerűbb alkalmazása a nyolc ház módszer vagy a Ba Zhai.  Ehhez a módszerhez ki kell számolnod a kua számodat a születési dátumod alapján.  Ez segít meghatározni a kedvező irányt, mivel minden kua-szám egy adott iránynak felel meg.

Ennek a módszernek a célja, hogy megtudja, mely irányok jók neked, és melyeket kell elkerülnöd. Azt is segít kideríteni, hogy egyáltalán kompatibilis vagy-e azzal az adott területtel, ahol élsz vagy tartózkodsz.

Ha kideríted a számodra legjobb irányt, és ezt a teret erősíted, az segíthet abban, hogy produktívabbá válj a karrier, a kapcsolatok, az egészség és a szerencse terén.

Feng Shui nyilak

A Feng Shui szerint a „nyilak” olyan éles tárgyak és „kifejeződések”, amelyek balszerencsét és negatív energiát hoznak. Bizonyos értelemben, mint egy nyílvessző, átvágja az összes pozitív chi-t vagy energiát egy környezetben.

Ezek a nyilak az egész világon jelen vannak, és ha kezdő Feng Shui-rajongó vagy, hasznos tudnod, hogy milyen „nyilakkal” kell vigyáznod az életben.

A nyilakat nem csak szó szerint kell érteni, nyílnak számít egy irányvonal ami valami felé mutat, vagy akár egy konkrét haladási irány. Mindjárt meglátod, miről is beszélek.

A lépcsőházak nyila

A leggyakoribb nyíl a lépcsőházak nyila. Ahhoz, hogy megtaláld ezt a nyilat, csak próbáld megkeresni a negatív érzésű helyet az otthonod/lakásod lépcsőházában.

Már attól, hogy csak ott állsz, érezni fogsz egy csomó nehézséget, nemcsak a fárasztó lépések érzete miatt, hanem az energiától is, ami a lépcsőházi nyilak miatt elszivárog azon a területen.

Amennyire csak lehetséges, kerüld a lépcsőházakban való lógást, és a lakószobák elhelyezését közvetlenül lépcsőházak alatt. Ilyen panellakást meg se vegyél! Pl. egy lépcsőház alatti átalakított kamraszerűséget. Biztos láttál már ilyet.

Abban az esetben, ha ezt nem tudod kiküszöbölni, szerezz be olyan Feng Shui kellékeket, amik ezt a hatást képesek ellensúlyozni.

Az modern építészet nyilai

Az összetett, modern, kortárs építészet lehet, hogy szép látvány, de gyakran rossz jó az üzletnek.

Ha arra törekszel, hogy a legtöbbet hozd ki a most tervezendő házadból, és minden pozitív energiát behívj az életedbe, kerüld el a bonyolult szerkezeteket.

Az összetett szerkezetek alatt olyan építészeti terveket értünk, amelyeknek túl sok hegyes éle van (pl. csillag alakú épületek.). Mindezek a nyilak károsak azokra az emberekre is, akik közvetlenül előttük állnak majd, pl. a sarkokhoz kerül a bejárat, a parkoló.

A mozgólépcsős nyíl a bevásárlóközpontokban

A bevásárlóközpontok megfelelő kis üzleteinek kiválasztása trükkös, de íme egy ökölszabály:

Ne bérelj el olyan boltot, amely közvetlenül a mozgólépcső alsó lépcsőfoka előtt, azzal szemben van. Ennek oka, hogy a mozgólépcső negatív nyila minden energiát és jólétet elszív és kivon az üzletekből.

Bár az emberek azt gondolhatják, hogy jó közvetlenül oda pozicionálni magukat, ahol a vásárlók a mozgólépcsőről leszállva rálátnak az üzletre, ez bizony rossz Feng Shui és káros a nyereségre.

Nyilak a padláson

Ha van padlásod, akkor jó eséllyel éles formájú és szabálytalan falú.

Próbáld meg a padlásfödémekből származó nyilakat csillapítani harangjátékokkal és más Feng Shui tárgyak felakasztásával.

A padlásról származó nyilak több stresszt okoznak, és negatív energiát hoznak át a múltból, különösen, ha a padlást valaki korábban régi dolgok tárolására használta/használja.

Nyilak a szabálytalanul felhúzott falakból

A szabálytalanul emelt falak vagy az átlósan előre dőlő falak veszélyesek. Ha csak lehet, kerüld el, hogy az ágyad olyan terület mellé tedd, ahol a fal megdől! Ez az a hely, ahol a káros nyilak eltalálnak, miközben pihensz.

Vannak más nyilak is a világban, biztos beugrott neked is pár menet közben.

A nyilakra vonatkozó figyelmeztetések nem azt jelentik, hogy ki kell törölnünk minden ilyesmit az életünkből.

A nyilakra vonatkozó Feng Shui koncepció kulcsa a következetesség és a képesség, hogy a nyilakat olyan helyre tegyük, ahol minimális kárt tudnak okozni.

Feltöltés pozitív Feng Shuival

Íme néhány alapvető Feng Shui koncepció, amit könnyen alkalmazhatsz, hogy otthonodat és életedet is pozitív csí töltse meg.

Fény, levegő és Feng Shui

Ahhoz, hogy otthonodat jó chi töltse meg, szükséged lehet jó minőségű levegőre, valamint minőségi világításra.

A Feng Shui-ban úgy tartják, hogy a chi a levegő és a természetes fény segítségével áramlik: ezért fontos, hogy ezt a két elemet használjuk ki, hogy az otthonunkban jó chi legyen.

Ahhoz, hogy a jó energiát beengedd az otthonodba, gyakran ki kellene nyitnod az ablakokat, hogy a természetes levegő be tudjon nyitni. Magyarán: szellőztess gyakran!

Használhatsz növényeket és légtisztítót is, hogy a levegő tiszta és üde maradjon.

Próbálj meg minél több természetes fényt beengedni, húzd fel a rolót/redőnyt, húzd ki teljesen a függönyt! Ha házat tervezel, az legyen nagy ablakos. Lakásvásárlásnál pedig válassz ilyet. 😊

Takaríts ki

A rendetlenség az egyik legismertebb akadálya a chi áramlásának. Hatással van az egészségre, valamint az általános energiaszintre és az életminőségre. A rendetlenség/”kupleráj” elszívja az energiáidat, és megakadályozza a jó energiák mozgását.

A rendetlenségtől való megszabadulás (selejtezés, portalanítás, felmosás) segít megszabadulni az életedet befolyásoló negatív terheléstől is.

A rendetlenség eltakarításával harmonikus, jó energiával áramló környezetet teremtesz az otthonodban.

A Feng Shui „születési elem”

Ahhoz, hogy jobban megértsd, hogyan használhatod a Feng Shuit arra, hogy egyensúlyt érj el az életedben és otthonodban, szükséged van arra, hogy megismerd a saját születési elem-edet.

Van olyan elem, amely megfelel a születési évednek. Ha tudod, hogy milyen elemmel születtél, az segíthet eldönteni, hogy mi a legjobb megközelítés annak a bizonyos egyensúlynak az eléréséhez a Feng Shui-ban.

Mi a Feng Shui születési elemem?

A 12 éves ciklus, amiben az elemek változnak:

Elem 12 éves ciklus 12 éves ciklus
Fa 1924-35 1984-95
Tűz 1936-47 1996-2007
Föld 1948-59 2008-19
Fém 1960-71 2020-31
Víz 1972-83 2032-43

Ismerd meg a Kua-számodat

A Feng Shui szerint minden embernek megvan a saját kua száma, amely megfelel a születési dátumának és a nemének.

A kua-szám az egyes személyek energiaszükségleteiről is árulkodik. A Feng Shui repülő csillagoknak nevezett iskolájában az emberek két energiacsoport egyikébe tartozhatnak – a Keletibe vagy a Nyugatiba:

 • A keleti csoportba tartozók kua száma lehet 1, 3, 4 vagy 9.
 • A nyugati csoportba tartozók számára a kua számuk lehet a 2,6,7 vagy 8.

A kua számodat használhatod az olyan szerkezetek irányainak és tájolásának meghatározásához, mint például az otthonod, vagy hogy mire nézel munka közben (ablak, fal, ajtó stb.), hogy biztosítsd a pozitív energia áramlását.

Ezek a Feng Shui apróságok is segítenek elindulni abban, hogy életedben és otthonodban jó chi áramoljon.

Aranymetszés a Feng Shuiban

Mivel a Feng Shui az egyensúlyról szól, közel áll hozzá az aranymetszés.

Az aranymetszés egyike a Feng Shui-t irányító szabályoknak: ez az arány 1,62. A ma ismert Fibonacci-számok is közvetlenül kapcsolódnak az aranymetszéshez.

A szépség egyenlő a szimmetriával

A tárgyak szépségét az aranymetszéshez való közelségükkel lehet mérni. (Off tipp: ha egy fotón az aranymetszés szabályait alkalmazod, több megosztást fog kapni a közösségi oldalakon.)

A tárgyak szimmetriája az a tulajdonság, amely a legtöbb esetben megmondja, hogy egy dolog szép-e vagy sem. Az emberek szeretik az a vizuális elemek egyensúlyát is, és ahhoz, hogy a chi áramoljon, az aranymetszésnek érvényesülnie kell.

Az aranymetszés a történelemben

Hogy csak egy példát hozzak: Da Vinci zsenialitása műveinek szimmetriájában rejlik, amelyek az aranymetszést tükrözik. A Vitruviuszi (vagy vitruviusi) ember rajza klasszikus példa, akinek az egész testén az 1,62-es arány volt, és a tökéletesség képének tekintették.

Az aranymetszés híres történelmi helyeken

Olyan híres helyek, mint az egyiptomi piramisok is alkalmazzák az aranymetszést. Az egyiptomi piramisok alsó szintjeinek aránya szintén 1,62-es szorzatú (létezik piramis 1.61 és 1.618 aránnyal is).

Az aranymetszés a növényekben

Még a növények is rendelkeznek az aranymetszés határozott jellemzőivel. Például az ananász héja is ilyen szabályt követ.

A szabad szemmel szépnek látott dolgok nagy része így vagy úgy de birtokolja az aranymetszés tényezőt. Sőt, még az emberi DNS is rendelkezik az aranymetszésnek megfelelő tényezőkkel…

Az aranymetszés az arcvonásokon

Ha az orrod és az arcod oldalának aránya (külön-külön) konvergál az aranymetszés arányaihoz, akkor az arcot az általános teszteken vonzónak ítélik. Ez tény.

Amikor nőkről készült képeket mutattak csecsemőknek, a szimmetrikusabb arcok voltak azok, amelyek erőteljesebb hatással voltak a csecsemőkre.

Az aranymetszés alkalmazása az irodahelyiségedben

Irodahelyiségében nagyon könnyen alkalmazhatod az aranymetszést az egyensúly és a jó Feng Shui megteremtéséhez. Csak győződj meg róla, hogy a négyszögletes tárgyak elrendezése a 1,62-es aranymetszést követi.

Nincs szükséged vonalzóra ahhoz, hogy pontonként megmérd. Az aranymetszésben részt vevő tárgyak közötti relatív méretek megnézése már elegendő ahhoz, hogy jó egyensúlyt és Feng Shui-t adjon az irodahelyiségének.

A Feng Shui alkalmazásának előnyei

1. számú előny: Egyensúlyt hoz az ember életébe.

Gyakran előfordul, hogy teljesen túlterheled magad a rendetlenséggel és feleslegesen stresszelsz? Jó eséllyel valamilyen vizuális egyensúlyhiánytól szenvedsz a környezetedben.

Nos, a legjobb módja annak, hogy belső egyensúlyérzetet szerezz ismét, ha dolgok külső egyensúlyának irányítását a kezedbe veszed.

2. számú előny: Segít megtanulni, hogy jobban odafigyelj az apró dolgokra.

Az apró dolgokban való odafigyelés fontos: a felületes emberek sikertelenek.

Ha csak a jelentős dolgokra fókuszálsz, az élet „apró” aspektusai háttérbe szorulnak, összegyűlnek és nagyon stresszes környezetet teremtenek.

3. számú előny: Megnyílik a lehetőség új emberekkel való találkozásra.

Amikor a Feng Shui-t használni kezded, jó eséllyel találsz hasonszőrű kellemes társaságot offline és online.

4. számú előny: Új nézőpontot ad a dolgokhoz

A Feng Shui szerint az általa nyújtott friss perspektíva gazdagíthatja az ember elméjét, már most is biztos sok újdonságot adhattam át neked.

5. számú előny: Jólétre és sikerre hív

A Feng Shui fő célja, hogy minden jót behívjon az emberek életébe. A jólét és a siker könnyebben elérhető közelségbe kerül.

6. számú előny: Esztétikai vonzerővel bír

A Feng Shui összes felsorolt előnye közül a legismertebb a letisztult szépsége.

Feng Shui színek

Piros / vörös

Ez a tűz színe, amely az isteni energiát képviseli. A vöröset tanácsos óvatosan használni. A vörös a legjobb a lakótérben lévő kis dekorációs darabok színeként, nem pedig hatalmas bútorok vagy falszínként. Ez a szín magabiztosságot, örömöt, bátorságot és szenvedélyt hoz az életedbe.

Bordó

A bordó a vörös egyik árnyalata, ne használd sehol: a Feng Shui-ban ez a szín a határozatlanságot jelképezi.

Kék

A nyugalom érzését kelti, a kék a tenger és az ég színe. Ezt a színt leginkább otthonod keleti és délkeleti részein használd, falszín és dísztárgyak formájában. Attól függően, hogy milyen energiára van szükséged, érdemes mélykéket alkalmazni az alvás elősegítésére, vagy világosabbakat a tér felélénkítésére.

A kéknek yin energiája van, mert a szeretetet tükrözi. Emellett a béke és a bizalom érzését kelti. Mivel ez a tenger és az ég színe is, a Feng Shui szakértők a kalanddal és a felfedezéssel hozzák összefüggésbe. A kék különböző árnyalatai közül a tengerészkék az a szín, amely a legjobban jellemzi az intellektust és a bölcsességet.

Sárga

Az unalmas, kevés napfényt kapó tereknek jót tesz a sárga szín. Ez a napfény színe, így a melegség és a vidámság érzetét kelti. A tűz energiáját is hozza, de sokkal szelídebb módon, mint a piros. Azt mondják azonban, hogy ennek a színnek a hosszan tartó expozíciója szorongást okoz.

Narancs

A narancs ragyogó választás a nappaliba, az étkezőbe vagy máshová, ahol élénk és játékos energiára van szükség. A narancssárga a kreativitást, a céltudatosságot és a pezsgő beszélgetéseket idézi. Ez a szín azok számára is megfelelő választás, akiknek a piros túl erős.

A narancssárga segít megerősíteni a koncentrációdat, különösen akkor, amikor a kreativitásod elapad.

Zöld

A természet zöld színével körülvenni magunkat frissítő és tápláló. Ez a szín a fa elemet képviseli, a természet gyógyító rezgéseit idézi fel otthonában. Ez a legjobb azoknak, akiknek növekedésre, békére és újrakezdésre van szükségük. Ha a zöld többféle árnyalatát tartjuk otthonunkban, akkor a lehető legjobban kihasználhatjuk a szín hatását.

Kiegyensúlyozó, normalizáló, ápoló és frissítő hatású. Ez az egyensúly, a harmónia, a gyógyulás és az egészség színe a dolgok érzelmi, fizikai és szellemi aspektusában.

Lila

Bár kiválóan alkalmas a spirituális és mentális gyógyításra, a lilát mértékkel kell használni. A szakértők nem ajánlják falszínként, különösen az otthon keleti és délkeleti részén, mivel ez egy nagyon erős, magas rezgésű szín. A lilát leginkább meditációs térben érdemes használni; vagy válassz világosabb árnyalatokat, például levendulát, ha színt ad a szobájának.

A levendula a szexuális határozatlanság színe is. A Feng Shui-szakértők szerint ez a szín manipulálhatóságot is sugall!

Rózsaszín

A szeretet univerzális színe, ez a szín tökéletesen alkalmas arra, hogy megnyugtasson és szeretettel töltse meg a szívet. A rózsaszín nagyon tüzes energiát is hozhat az életedbe, különösen, ha narancssárgával párosul. Ha túl sok van ebből a színből az ember otthonában, akkor a lakók hajlamosak lesznek illuzórikus életet élni.

Fekete

Bár nagy arányban használva a nehézkesség érzetét keltheti, a fekete a karriert és a kifinomultságot szimbolizálja. A fekete színt leginkább beltérben, bútorárnyalatok, keretek és egyéb apró dísztárgyak formájában érdemes használni. A fekete mélységet és meghatározottságot kölcsönöz bármely otthoni térnek.

A fekete a pénzt és a jövedelmet is szimbolizálja. Nagyszerű azoknak, akik a karrierjükre összpontosítanak, különösen, ha ez a szín fémmel kombinálódik. A Feng Shui-ban az érzelmi védelem és az erő színe.

Fehér

Kiválóan használható bárhol az otthonban, különösen az élénk színek kontrasztjaként. A fehér megnyugtatja az elmét, az ártatlanság, a nyugalom és a fényes új jövő energiájával töltve fel. Próbáld azonban korlátozni a teljesen fehér színösszeállítást otthonod keleti és délkeleti területein.

A fehér a bizalmat, a kiegyensúlyozottságot és a tisztaságot is képviseli. A Feng Shui-szakértők ezt a színt arannyal és ezüsttel kombinálva használják, mivel nyugodt légkört teremt.

A Feng Shui azt vallja, hogy a lakókörnyezetünkben használt színek, mint valami, ami fizikailag, érzelmileg és pszichológiailag hat ránk.

Melyik színt hova?

A legjobban használható színek a szoba elhelyezkedésének iránytű-irányától függnek.

Lakásod iránytű-irányának meghatározásához rajzold fel a lakásod/házad körvonalait egy papírra, és oszd fel a 9 egyenlő részre (3 lefelé, 3 keresztben).

Egy iránytű segítségével keresd meg, melyik irány az északi, és az egyes kis dobozokat (3×3) az iránytű irányának megfelelően címkézd fel (az északi irány lehet egy sarokban is).

Itt vannak a színkombinációk:

 • Észak pont középen, vagy kicsit Északnyugat felé: az itt található szobákat pasztell földszínekre kell festeni, beleértve a sárga világos árnyalatát is.
 • Északnyugat vagy Nyugat: az itt található helyiségeknek előnyös a fém, ezért használj fehér árnyalatot.
 • Délkelet vagy Kelet: itt előnyös a zöld szín, de ezeket a színeket csak akkor érdemes használni, ha a helyiséget dolgozószobaként használod majd. Egyébként használj pasztell földszíneket, beleértve a sárga árnyalatait.  A fehér szín ilyenkor haszontalan, mivel tönkreteszi az Délkelet és a Kelet produktív tulajdonságait.  Ezek az irányok mind a gazdagsággal kapcsolatosak.
 • Dél: a Délnek jót tesz a vörös. Ha ezekben a helyiségekben vöröset akarsz használni, akkor csak takarékosan, mert a túl sok nyugtalanságot okoz az ágyban. A falakhoz a fehér árnyalatait használd.
 • Észak: az északnak jót tesz a kék és a fekete (víz). Ha éppen nem használhatsz vizet, próbálkozz inkább a fehérrel, mivel a fehér (fém) segít a víz jótékony hatásaiban anélkül, hogy vizet használna.

Fontos: a fenti lista csalódás is okozhat. Vannak, akik azt remélik a Feng Shuitól, hogy a szobáikat fluoreszkáló narancssárgára festik (erről is lesz még szó a hírnév részben), és az egyik napról a másikra beköszönt a luxus életstílus egy kazal pénz kíséretében.

Igazából a Feng Shui az egyensúlyról és a harmóniáról szól, ezért bizony a világos, pasztellszínek használata a legjobb választás a falak festésekor.

Tippek a konyhával kapcsolatban

A Feng Shui szerint a konyha rossz iránya szerencsétlenséget hozhat a családra. A konyha nem lehet közvetlenül a WC alatt, vagy annak szomszédságában. Illetve: a konyha ne legyen középen, és a főzőgáz vagy a tűzhely ne legyen a mosogatóval egy lapon.

A víz és a tűz ellentétes energiaformák, és mivel a víz kioltja a tüzet, így a “súrlódás” elkerülése érdekében külön kell lenniük. A hűtőszekrényt is víz elemnek tekintik, ezért a tűzhelytől távol kell lennie.

A legjobb egy olyan háromszög elrendezés lenne, amelyet a gázpalack (ha ilyen is használatban van), a tűzhely és a hűtőszekrény alkot.

Főzés közben a szakácsnak nem szabad háttal állnia az ajtónak, hogy elkerülje a főzés közbeni esetleges ijedtséget (mondjuk elgondolkozik, és valaki megszólal mögötte). Erre a falra tett kis tükrök megoldást jelenthetnek.

A tűzhelyen felett lévő mennyezeti lámpákról úgy vélik, hogy katasztrofálisak: pénzügyi válsághoz vezetnek. A hatások negligálása érdekében 45 fokos szögben bambuszfuvolákat érdemes felakasztani.

Ez finoman szólva is babonásnak hathat egy nyugati ember számára (és a lenti dolgokat még nem is olvastad), de ne felejtsük el, hogy Kína a világ vezető hatalma lett mára, vagyis valamit mégis tudhatnak… folytasd hát az olvasást nyitott szívvel és elmével.

A konyha színe legyen zöld, és a rendetlenségtől mentes konyha vonzza a Chi-t(pozitív energiát), a nem használt tárgyakat tanácsos kidobni (a másfél éve nem használt tárgyakról van szó).

Fény a Feng Shuiban

A fény szintén hatást gyakorol arra, hogy hogyan érezzük magunkat. Ügyelj arra, hogy minden helyiséget úgy világíts meg, hogy a rendeltetésének megfelelő nyugtató vagy energetizáló hatást érj el.

 • Napfény: A természetes megvilágítás a legjobb módja annak, hogy feldobd a helyiségeket.
 • Arany színű világítás: A természetes világítás után a második legjobb opció. Ha lehetséges, ne fukarkodj amikor lámpákat, ledvilágítást vagy lámpatesteket vásárolsz.
 • Erősebb világítás: Elősegíti az energiát és az aktivitást (például egy játszószobában).
 • Gyengébb megvilágítás: A nyugalmat és a pihenést segíti elő (például hálószobába vagy dolgozószobába).
 • Dimmerek: Bármelyik helyi barkácsboltban megvásárolhatók, a fény erejét állíthatod vele tetszés szerint. A dimmerrel a hálószobákban is, játéknál, tanulásnál vagy akár alvásra használhatók. Az étkezőben élénk villásreggelit vagy romantikus vacsorát lehet tartani, a nappaliban pedig élénk beszélgetést vagy csendes családi olvasást lehet elősegíteni.

Tapintás a Feng Shuiban

A tervezők gyakran figyelmen kívül hagyják a textúrák erejét, és azt, hogy ez hogyan befolyásolja az otthon és környezet energiáját.

Játssz bátran a különböző anyagokból készült kiegészítőkkel és bútorokkal, hogy rendkívüli eredményeket érj el!

 • Szőnyegek: Egy shag szőnyeg játékos energiát sugároz, míg egy szorosan font vidékies szőnyeg otthonos, ápoló jelleget kölcsönöz a nappalinak. Döntsd el, hogy inkább egy puha szőnyegen vagy egy hűvös, fényes fapadlón szeretnél mezítláb lépkedni. Az egyik a kényelem, a másik a szakmaiság energiáját vonzza.
 • Párnák: A selyempárnák gazdagságot és érzékiséget kölcsönöznek. A pamut jó a gyerekeknek vagy az alkalmi pihenéshez, a vidám és bolyhos párnák pedig könnyedebb, játékos hatást kelthetnek a nappaliban vagy a játszószobában.
 • Bútorok: A sima fabútorok robusztus és megnyugtató energiát közvetítenek, míg a puha bőrkanapék és fotelek luxus energiát kölcsönöznek a nappalinak vagy a dolgozószobának.
 • Illatok: Az aromák egyszerű és olcsó megoldást jelentenek a harmonikus otthoni környezet kialakításához. Játssz az egyes helyiségekben különböző illatokkal, időnként változtatva őket, hogy megnézd, hogyan segítenek az illatok az energetizálásban vagy a relaxálásban.
 • Virágok: A virágok a színük és veleszületett pozitív energiájuk miatt bármely háztartás fantasztikus kiegészítői. Könnyű elfelejteni, hogy milyen csodálatos illata van egy szobának, ha friss virágokat viszünk be!
 • Gyertyák: A gyertyák gyönyörűen néznek ki, és azonnali nyugtató hatással bírnak a szobára. Használj különböző illatokat az egyes szobákban, vagy helyezz el különböző, egyedi illatú gyertyákat egy csokorban.
 • Főzés: A főzés táplálékot és kényelemérzetet is nyújt. További előnye a minőségi főzés csodálatos illatfelhői, amelyek hozzájárulnak az otthon kiegyensúlyozott légköréhez.
 • Füstölő vagy zsálya: A füstölő fantasztikus tisztítószer. Használd a negatív energiák kitörlésére, például egy vita után. A füstölő illat átjárja a szoba minden szegletét, és a lakóit vagy ellazítja, vagy felélénkíti, attól függően, hogy milyen típusú füstölőt használsz.
 • Te magad! Ne feledkezz meg otthonod legfontosabb eleméről: rólad és a családodról! Legyél kedves, békés, és meleg szívű házigazda.

Feng Shui fürdőszoba gazdagság

Tudod-e, hogy egy Feng Shui fürdőszobának hol kell elhelyezkednie, ha gazdagságra törekszel?

Valószínűleg nem. De ez a Feng Shui fürdőszobákról szóló rész kifejezetten ezért született.

Van két fontos ökölszabály, amire figyelj, amikor a fürdőszoba helyének kiválasztásáról döntesz.

 • Először is tudnod kell, hogy, a fürdőszobát és a WC-t elsősorban a Víz elem irányítja és hajtja. A Feng Shui-ban a Víz a gazdagsággal, a jóléttel, a karrierrel és a jó pénzforgalommal van összefüggésben.
 • Másodszor, nem szabad elfelejtened, hogy a fürdőszoba az eltávolítással és a hulladékokkal kapcsolatos. Ha ezt a két szempontot szem előtt tartod, könnyebben megérthetjük a fő szabályokat, amelyek e helyiség elrendezésére és elhelyezésére vonatkoznak.

A hagyományos Feng Shui szerint vannak olyan fürdőszobai helyszínek, amelyek negatív hatással vannak a pénzügyeidre.

Ezek a negatív helyek a következők:

 • A bejárati ajtó melletti vagy feletti fürdőszobák.
 • A második emeleten lévő fürdőszobák közvetlenül a konyha vagy a bejárati ajtó felett.
 • Az irodaépületek közepén lévő fürdőszobák.
 • Fürdőszobák a lépcső alatt.

Ez (ismerve a kádárkocka elrendezéseket, és az egymásra dobált panelházi szobák logikáját) korlátozónak hangzik, de a fenti okok megalapozottak, ha a Feng Shui szemüvegén át szemlélődsz.

Például:

egy fürdőszoba az előszobában közel az ajtóhoz, vagy egy fürdőszoba az egyenes folyosó végén a vízzel együtt elvezetheti a Chi-t, mielőtt annak esélye lenne a ház többi részében keringeni.

Házasság, kapcsolatok és Feng Shui

Ha azt hiszed, hogy a Feng Shui csak az otthonodra vagy az irodádra jó, most foglak megcáfolni.

A Feng Shui a szerelem és a kapcsolatok esetében is használható. Íme néhány tipp, amit érdemes tudnod.

Feng Shui a házasságban

 • Ha házas vagy, akassz ki közös képeket a pároddal.
 • Ha házas vagy, helyezz el egy pár tárgyat a hálószoba délnyugati sarokban. Jó példa erre egy pár mandarin kacsa vagy daru, mivel ezek a házastársi boldogság szimbólumai. Szintén hatásos példa egy rózsaszín kvarckristályból készült szív alakú figura.
 • Biztosan vannak tükrök a hálószobában. Ha ezek az ágy felé néznek, helyezd át őket, mert visszatükrözik az energiáitokat az ágyon. Egyesek úgy vélik, hogy a tükör harmadik felek belépése miatt kudarcot okoz a kapcsolatban. Hiszed vagy sem, a televíziók ugyanolyan negatívak, mint a tükrök. Hajrá megszabadulni tőle!
 • Ami az ágyat illeti, győződj meg róla, hogy nincs közvetlen vonalban az ajtóval. Ez azért fontos, mert a halottakat lábaddal kifelé viszik el. Három oldalról is hozzáférhetőnek kell lennie, mivel ez lehetővé teszi, hogy megtartsd a partneredet.
 • Mindig friss virággal kényeztessétek magatokat, és amint elhervadnak, cseréljétek le. Soha ne tegyétek a szoba délnyugati sarkába, mert ez ütközik a romantika elemével, a földdel.
 • Ha absztrakt, sötét vagy szomorú műalkotások vannak a hálószobában, vigyétek ki. Ezek a dolgok negativitásra ösztönöznek, holott a hálószobának békésnek és biztonságosnak kellene lennie azok számára, akik ott alszanak.  Cseréld le a lehangoló dolgokat egy pünkösdi rózsát, szerelmes madarakat vagy selyemvirágokat ábrázoló festményre, mert ezek a szerelmet jelképezik.
 • Soha ne dolgozz a hálószobában, mert ez a kemény munkát jelképezi, és megakadályozza a romantikus tér létrejöttét.
 • Ha nyikorognak a hálószobaajtók, javítsd meg, mert ez is megakadályozza a romantikus energia bejutását a hálószobába.
 • A hálószobát szintén jól kell szellőztetni, hogy a régi energia távozzon a szobából.
 • Az is jó ötlet, ha olyan ajándékot vásároltok magatoknak, amik szimbolizálják a kapcsolatotokat. Ezt tegyétek a szoba vagy a lakás egy jól látható helyére, hogy mindig emlékezzetek a partneretekre.

Feng Shui a szingliknek

De mi van akkor, ha még szingli vagy? Nos, a Feng Shui szerint nálad is működnek a elvek.

Készíts egy kívánságlistát arról, hogy milyen tulajdonságokat szeretnél egy ideális partnerben és egy ideális kapcsolatban. Ez ugyebár két különböző dolog (ez első jellemtulajdonság, a második pedig cselekvés/szokás), és amikor megírod, légy konkrét. Igazából ennyi.

A Feng Shui önfejlesztés terén is hatékony, és bizony is segíti a párkeresést: az életedbe való beillesztésével mind jobban kizárod a negatív dolgokat, majd átöleled azokat, amelyek pozitívak, és egészséges egyensúlyt kezdesz teremteni az ellenkező nemmel.

Még néhány egyszerű Feng Shui tipp az otthonodhoz

 • Egy márványasztal a lakásban nem tesz jót a karrierednek, mivel vonzza a munkahelyi stresszt. A piros kanapé garnitúráról is gyakran mondják, hogy munkahelyi akadályokat és gondokat szül. Cseréld le a márványasztalt egy fából készültre, a piros kanapét pedig bármilyen más színűre.
 • Ne aludjunk úgy, hogy a lábunk az ajtó felé nézzen, mert ennek negatív hatása van.
 • A tükröt, ha nem tudod kivinni a hálóból (ahogy fent írtam) takaróval kell letakarni alvás közben.
 • Az ajtónyílást nem szabad eltorlaszolni semmivel, például cipőkkel és egyéb tárgyakkal. A tiszta bejárat lehetővé teszi a pozitív energia szabad bejutását a szobába.
 • Az ülőhelyeket is ajánlatos úgy elrendezni, hogy bárki, aki a szobában tartózkodik, láthassa az ajtót.
 • A tükrök elhelyezése a hálószobán kívül: segítik a pozitív energiát végigsuhanni a területen. Ezek felerősítik a szobákban lévő fény mennyiségét. A nagy tükrök emellett sokkal nagyobbnak mutatják a helyiséget, mint amekkorák valójában, ami otthonos hangulatot kölcsönöznek.
 • A növények a természetet képviselik, és ha körülveszed magad velük, a természet gyógyító és ápoló rezgéseit idézed fel a szobádban. A haldokló vagy elhalt növények azonban negatív energiát vonzanak, ezért azonnal gyógyítsd meg őket, vagy vidd ki!
 • Győződj meg róla, hogy a tűzhellyel szemben nem áll hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép, sőt mosogató sem. A tűz és a víz összeütköznek; ez negatív energiákat gerjeszt, ami a családtagok között nézeteltéréseket okozhat.
 • Soha ne engedd, hogy gyerekeid a padlón aludjanak, ez gyakori megbetegedéseket okozhat (mint látszik, sok Feng Shui elv logika alapú). Szintén nem ajánlott, hogy emeletes ágyat használjanak a gyereke, mert az alul alvó gyermek sokkal gyakrabban betegszik meg.
 • A pozitív energia áramlását általában megszakítja a rendetlenség vagy a rendetlenség a szobában. A pozitív energiának szabadon kell áramolnia a szobában, és egyik helyiségből a másikba. A rendetlenséget különösen a ház közepéről kell eltávolítani, amely a ház szívének számít.
 • Tartsd a fürdőszobádat tisztán, és a fürdőszoba ajtaját mindig tartsd zárva, mivel nem akarod, hogy a benne lévő negatív energia kifelé áramoljon.
 • Az is lehet, hogy alvás közben az összes ajtót be kell zárni a lakásban, mivel ez segít az egészséges hazai kapcsolatok biztosításában és elősegíti az egészséget.

feng shui rendrakás

Rendetlenség és Feng Shui

A jó Feng Shui velős része a rendetlenség kezelése, felszámolása.

Ha valami, akkor a rendetlenség a legnagyobb akadálya annak, hogy a chi, a jólét és a jóság a legjobban áramoljon az életedben. Kevesen képesek azonban bölcsen kezelni a rendetlenséget.

Íme néhány tipp, ami segíthet csökkenteni a rendetlenséget és meghívni a jó Feng Shui-t.

Rendetlenség elleni Feng Shui tippek

 • Válogasd szét a leveleidet, amint beérkeznek. A bejövő posta az egyik legfőbb rendetlenség forrása. A sok számla nem csak stresszes, de amíg nem fizeted be őket, addig hozzájárulnak a rendetlenséghez az otthonodban. Nem kell a sok szórólap és reklámújság? Dobd ki azonnal. Csekkek jöttek? Fizesd be.
 • Naponta takaríts mindig egy kicsit, ne várd meg a kupival a tavaszt!
 • Ha nem szoktál rendszeresen takarítani, akkor bizony tele van a lakásod negatív energiával.
 • Nem kell túl szigorúnak lenned, ha napi rendszerességgel csinálsz mindig valamit. Elmosogatás, fürdő felmosás, pókhálók leszedése, kavatok kukázása. Nem kell minden egyszerre megcsinálni. Sok kicsi sokra megy.

Takaríts munka közben

Miközben egy projekten dolgozol, takaríts, ahogy végeztél.

Ez azt jelenti, hogy nem hagysz dolgokat szanaszét heverni az asztalon, amikor elvégzed a munkádat. Ez biztosítja, hogy a munkaterület tiszta maradjon, és ez azt is jelenti, hogy legközelebb nyitottabb leszel a produktívabb munkára, mivel a teret megtisztítod a korábban elvégzett feladatok nyomaitól.

Légy nagyvonalú a dolgaiddal kapcsolatban

Add el/oda másoknak azokat a dolgokat, amelyekre nincs szükséged. Ez is ökölszabály, amikor a rendrakásról és a rendetlenségtől való megszabadulásról van szó.

Amit nem használsz és porosodik, az valaki másnak a problémájára azonnal megoldást jelent. Csak győződj meg róla, hogy nem szemete adsz másoknak, hanem olyasmit, ami valóban hasznos less a fogadó félnek.

Hírnév és Feng Shui

Szeretnél közelebb kerülni a hírnévhez? A Feng Shui alkalmazása segíthet megnyitni a hírnév felé vezető ajtókat is.

A növekvő hírnévnek kedvező légkör megteremtés az egyik olyan dolog, amiért a Feng Shui tanácsadókat busásan megfizetik a feltörekvő és befutott sztárok.

De ha szűkös a költségvetésed, akkor te magad is kipróbálhatod ezeket a tanácsokat.

Vörösítsd meg a légkörödet

A vörös színt (narancsos árnyalattal) a jó hírnévnek és az ismertségnek tulajdonítják. Ezért ha csak lehet, legyen sok vörös dolog körülötted. De ne vidd túlzásba, mert az ismertség is káros, ha túladagolják.

Egy ház vagy iroda középső rész általában a legjobb hely a vörös tárgyak koncentrációjára.

Tűz elemek!

A tűz jó vonzerő a hírnévnek, ezért gondoskodj arról, hogy mindenhol legyen néhány tűzelem az otthonodban.

Legyen egy gyertyafényes terület a szobádban, vagy ami még jobb, turbózd fel a kandallódat. Így fel tudod vele tüzelni a hírnevedet is!

Tűz és fa

Ha van már több tűzelemed, akkor az is jó, ha lesz hozzá néhány fabútorod. De nem szabad közvetlen érintkezésbe helyezd őket egymással. Magyarázzam?

Mindössze arra kell ügyelned, hogy e két elem egészséges egyensúlyban legyen.

Tedd ki az eredményeidet

Nos, ha az elért eredményeidet (díjak, oklevelek, diplomák, érmek, elismerések) a falra akasztod, az még inkább meghívja az elismerést, amelyre vágysz.

Ha nagyon szégyenlős vagy az eredményeiddel kapcsolatban, akkor ezeket a szobád egy eldugottabb részén is kiállíthatod, anélkül, hogy túlságosan hivalkodó lennél. De őszintén: hogyan akarsz szégyenlősen híres lenni?

Legyen vizuális célod vagy szimbólumod a sikerhez.

A már elért dolgok fenntartása mellett az is segíthet, ha van valamiféle célod, szimbólumod a sikeredre.

Nem elég, ha csak azt értékeled, hogy mennyi mindent értél el eddig, ugyanilyen fontos, hogy előre nézz azokra a dolgokra is, amiket a jövőben még elérhetsz.

Tartsd kéznél a siker személyes szimbólumait; ez lehet egy töltőtoll, egy karkötő, egy pénztárca, bármi ami konkrét és különleges jelentőséggel bír számodra és a sikerre irányuló céljaid számára.

Maradj alázatos!

A Feng Shui gyakorlás nem mentség arra, hogy túlságosan hivalkodóvá válj! A siker elérésének egyik legjobb módja, ha megőrzöd az alázatodat. Mindig lesznek mások, akik jobbak és okosabbak, így nincs kizárólagos jogod arra, hogy a felhők fölött repkedve másokat semmibe vegyél.

Sok sikert!