Mi az a mandala?

A mandala egy geometriai mintákból és szimbólumokból álló műalkotás, így az a gazdagság mandala vagy siker mandala is, amiért erre az oldalra érkeztél.

Szanszkrit nyelven a mandala jelentése kör vagy középpont.

A mandala szónak különleges jelentése van a spirituális gyakorlatokban, mivel az egyén saját spirituális útját jelképezi a külvilágtól befelé haladva.

Mandalák számos nagy vallásban, például a hinduizmusban, a buddhizmusban és a kereszténységben (gondolj csak a templomi kör alakú színes katedrál üvegekre) is megtalálhatók, A mandalák olyan művészeti alkotások, amelyek geometriai formákat és vonalakat használnak, hogy ismétlődő körkörös mintát hozzanak létre.

A New Age spiritualizmusban, amely az 1970-es években jött létre, és a buddhizmuson, a taoizmuson illetve a pszichológián alapuló spiritualitás egyik fajtája, a mandaláknak különös jelentőségük van.

Tanulmányozásukról, és megalkotásukról úgy tartják, hogy segít a spirituális gyógyulásban.

A New Age irányzatban a spirituális gyógyítás koncepciója egy entitásból – feltehetően egy mandalából – származó energiát juttat a gyógyulásra szoruló személybe, a mandala színei, alakja és formája szolgáltatja ezt az energiát.

A mandalákat hagyományosan kör alakú megformálással hozzák létre, ahol a színek, minták és formák a kör középpontjából kiinduló rétegekben ismétlődnek.

A mandala kép ismétlődő mintái

A mandalákat négyzet alakban is létre lehet hozni, de a mandalák alakjával kapcsolatban a legfontosabb, hogy a minták összekapcsolódjanak.

Szimbolikusan a mandalakép az univerzumot hivatott ábrázolni. Azt festi elénk, hogy benne minden összefügg, és hogy az élet végtelen lehetőségekkel rendelkezik.

100 LETÖLTHETŐ LÉLEKGYÓGYÍTÓ MANDALA PDF-ben

Ingyenesen letölthető mandalák pdf-ben, A/4 méret:

Gazdagság mandala – létezik ilyen?

Igen is és nem is. Alább elolvashatod, hogy egyes mandalák célja a tanítás, másoké a gyógyítás, míg szintén más mandalák célja az univerzum teljességének bemutatása, vagy éppen a hálaadás az eddig elért sikerekért, köszönetnyilvánítás.

Az igazat megvallva nem bankszámlád nagysága tesz gazdaggá, hanem a bőségben való élet: gazdag lélek, gazdag szellem, gazdag test (értsd: egészséges), és ehhez jön hozzá pluszban az anyagi gazdagság.

Vagyis aki eléd tesz egy „pénzmágnes” mandalát amit csak nézned kell és dől a della (pláne éppen pénzt is kér érte), az biztosan hazudik.

De ha olyan mandalákat használsz, amik hitelesen tanítanak hálára, bölcsességre, gyógyítanak testileg és lelkileg, szellemileg (pl. leszoksz az állandó khmm… khmm … weboldalakról, és helyettük inkább új dolgokat tanulsz, inspiráló ötleteket gyűjtesz a mostani életedből való kitöréshez), akkor azok együtt mégis csak gazdagság mandalaként fognak funkcionálni. Vágod?

Mire használják a mandalákat?

A mandalákat elsősorban a meditációs gyakorlatok és folyamatok segítésére használják, bár templomokban és szentélyekben műalkotásként is megjelennek.

Az ismétlődő minták célja, hogy ellazítsák és olyan állapotba szívják magukba a nézőt, amelyben a meditáció könnyebben lehetséges.

A mentális relaxáció terében a mandala vizuális képi megjelenítése összekapcsolja a nézőt az univerzummal és önmagával is.

A mandala azonban személyes műalkotás is: jelentését és használatát magának a nézőnek kell megértenie.

A mandala művészet eredete

A mandala először az i. e. első évszázadban jelent meg Indiában, a buddhista művészeten keresztül mutatkozott be. A következő évszázadok során buddhista misszionáriusok a Selyemúton utaztak Kasmírban, a Hindu Kush vidékén, valamint Pakisztán és Afganisztán egyes részein, hogy a buddhista vallást más társadalmakba is eljuttassák. A mandaláik is velük együtt érkeztek meg.

A hatodik és hetedik században a buddhizmus Japánban, Indonéziában és Tibetben is teret nyert. Míg a mandaláknak hatalmas történelme van Dél-Ázsiában, érdekes múltjuk van a mezoamerikai térségben is, valamint hatással vannak a modern korban is.

A Mandalák típusai, fajtái

Külső mandalák

Kezdjük egy nagyon egyszerűvel. Ez az úgynevezett Külső mandala.

A külső mandala az univerzumot vagy a világrendszert ábrázolja.

Az ilyen típusú mandalákat alapvetően a felajánlásokra használják. Felajánlunk egy mandalát egy lelki tanítómesternek, mi pedig fogadalmakat és tudást kérünk tőle. A külső mandala felajánlása a buddhizmusban szokásos gyakorlat az embereknek megköszönni valamit.

Tanító mandalák

Van egy másik típus, amelyet tanító mandalának neveznek. A tanító mandalák szimbolikusak.

A tanító mandalák minden egyes formája, vonala és színe a buddhizmus különböző aspektusait képviseli.

Egy szerzetes megtanul mandalákat készíteni, miközben szerzetesi képzésben vesz részt. A tanító mandala úgy is felfogható, mint egy színes, mentális térkép, amely a himalájai kultúrát írja le.

Gyógyító mandalák

A gyógyító mandala intuitívabb, mint a tanító mandala. A gyógyító mandalák meditációs céllal készülnek, bizonyos bölcsességet közvetítenek. A gyógyító mandala használható fókuszálásra és koncentrációra.

Homok mandalák

A homok mandalákat a buddhista szerzetesek vallásos szertartásokon készítik. A homokmandalák létrehozásához a mandalát finom, többszínű homokból készítik, majd a homokszemeket koncentrikus körökbe helyezik.

Bentről kifelé, a középpont felől haladva, a lefektetett minta mentén. Az alkotáshoz általában fém tölcséreket használnak, hogy egyenletes legyen a használt homok mennyisége.

Kalachakra mandalák

A Kalachakra szó jelentése „az idő ciklusa”.

A Kalachakra mandala meditatív célra szolgál.

A Kalachakra mandalán végzett meditációval a szerzetesek az istenség tulajdonságait idézik meg, szertartásos módon igyekeznek „belépni” a mandalába, és maguk is istenséggé válni.

A Kalachakra-mandala arra szolgál, hogy segítsen a hétköznapi elméket megvilágosodottakká tenni, és segítsen a gyógyulásban.

A Kalachakra Tantra egy olyan mélyreható buddhista tanítási és gyakorlati rendszer, amely három aspektust foglal magában.

Ahogyan Őszentsége acDalai Láma írja,

„A Kalachakra beavatások képessé teszik a tanítványt a Kalachakra Tantra jógájának gyakorlására, és végső soron a Shri Kalachakra állapotának elérésére”.

Építészeti mandala

Az építészeti mandala egy fizikai megtestesítés három dimenzióban, amely egy istenség mandalát ábrázol. Ezek a mandalák 3D-ben vannak ábrázolva.

Gyógyító Buddha mantra mandala

A mantra-mandalák olyan mandalák, amelyeknek a közepén buddhista istenségek vagy buddhista szimbólumok vannak, és amelyeket mantrák vesznek körül.

A mantra mandalák olyan szavak vagy mondatok, amelyeket hangosan vagy belsőleg kántálnak a meditáció tárgyaként.

A mantrák és mandalák használata leggyakrabban a hagyományos hinduizmushoz és a buddhizmushoz kapcsolódik.

Sok mantrát és néhány mandalát úgy tartanak számon, mint amelyek természetfeletti kinyilatkoztatásként keletkeztek azoktól az istenektől vagy szellemektől, amelyekhez kapcsolódnak.

A mantrák és mandalák az elme „összpontosításának” eszközeként működnek, azaz a meditációban és a vizualizációban, és így segítik a keresőt egy adott spirituális úton.

Shakyamuni-Buddha-mandala

A Buddha mandala a Buddha Dharma tanításait és a Samsara végtelen körforgását mutatja be.

A kerék nyolc sugara a Buddha által mutatott Nemes Nyolcrétű Ösvényt és a bölcsesség ábrázolását jelképezi. Van egy perem, amely a gyakorlás és a meditáció fontosságát szimbolizálja.

Felajánlási mandala

A felajánlási mandalák a buddhista hívők által az egész világegyetemről hozott szimbolikus felajánlások, amelyeket a múlt és a jelen vallási tanítóinak, Buddháinak és istenségeinek mutatnak be.

Ehhez a rituáléhoz egy speciális rituális tárgyat, az úgynevezett mandala tányért használják, bár bármilyen lapos és tiszta tárgy megfelelő. A rizzsel töltött és többszintes mandala tányérokat általában szintén állandó oltáron tartják.

A szentélymandalákat egy lapos fém mandalatányérból, majd három vagy négy sűrűn vésett, dombornyomott vagy gondosan megmunkált fémgyűrűből építik, és a tetején egy mennyei palota vagy egy Dharma-kerék kis másolatával.

Meditációs mandalák

A meditációs mandalák azok, amelyeket meditációra használnak a magasabb tudatosság eléréséhez, egy szent tér létrehozásához.

Hindu mandalák

A hindu mandalák olyan mandalák, amelyek a hindu vallással együtt fejlődtek ki. Egy buddhista vagy hindu számára a mandala egyetlen kozmoszt képvisel az univerzumon belül. Spirituális jelentőséggel bíró szent művészeti formának tekintik.

100 LETÖLTHETŐ MANDALA SABLON PDF-ben

Letölthető Mandala Sablonok

Ingyenesen letölthető mandala sablonok pdf-ben, A/4 méret:

Ha olyan mandalát szeretnél, ami nálad gazdagság mandalaként fog működni, és magába foglalja a fentieket, semmi akadálya!

Hunyd le a szemed, éld át a mostban (ne a jövőre vetítsd ki), hogy gazdag vagy, egészséges, pozitív érzelmekben gazdag, és ezt a érzésvilágot rajzold le magadnak! Vibráló színekkel, lendületes formákkal, akkorában, amekkorát csak szeretnél. Kezdheted kicsiben, és kibővítheted bármikor, elvehetsz belőle, hogy ismét hozzátegyél.

Ha a színekben mégsem vagy biztos, hadd segítsek a mandala színek jelentésével.

Mandala színek jelentése

  • PIROS/VÖRÖS: Erő, bővelkedő energia és szenvedély
  • RÓZSASZÍN: Szerelem, intuíció és a nőiesség
  • NARANCSSÁRGA: Kreativitás, átalakulás, önismeret és intuíció
  • CITROMSÁRGA: Tanulás, bölcsesség, nevetés és boldogság
  • ZÖLD: Fizikai gyógyítás, pszichikai képességek, természetszeretet és gondoskodás
  • KÉK: Érzelmi gyógyulás, belső béke és meditáció
  • LILA: A spirituális dolgok összessége
  • FEHÉR: Spirituális összpontosítás, fókuszáltság
  • FEKETE: misztikum, mély gondolkodás és egyéniség