Meditatív festmény

Az emberek ösztönös módon lökik el magukat a múlttól és közben minden erejükkel húzzák magukra a jövőt. Mit is érts ez alatt?

Alig várod már, hogy két hét múlva a kedvenc filmed/sorozatod végre premieres a Netflixen/HBO Maxon! Bárcsak már eltelne az a két hónap, hogy beülhess a moziba megnézni az új blockbustert!

Hétfőn bárcsak már hétvége lenne, Halloween-kor, pedig Karácsony! 

Pár óra örömért feláldozol az életedből heteket, hónapokat, aztán 25 éves korod után hirtelen 45 leszel, aztán 70, aztán … mert mindig vártál valamire. És persze megkeseredett és irigy leszel mindenre és mindenkire, aki fiatalabb nálad, sikeresebb, és teljesebb életet él, mint amiről te valaha is álmodtál volna.

Megérte?

Szóval LASSÍTS LE. MOST.

„Oké, lelassítanék! De hogyan??”

Például kreatív meditációval. Alkotó meditációval. Amikor nem csak ülsz/fekszel és lélegzel az ülésért/fekvésért és lélegzésért, hanem lelassulsz, hogy megéld az életet, a létezés csodáját.

Ennek az egyik legjobb módja (hogy bele is vágjunk mindjárt): a meditatív festés, azaz a festészet mint meditáció.

A festés, vagy általában a művészeti alkotás erős pozitív hatással bír a pszichére.

A művészet gyógyít.

A meditatív festés stresszoldó hatású, segít a problémák megoldásban és feldolgozásában, a memória javításában, illetve a kreatív növekedés és öröm kibontakozásában.

A festés nem passzív tevékenység, és semmiképpen sem agyatlan. A festés igencsak aktív. Lágy, kellemes fókuszálást igényel, de megköveteli, hogy teret biztosítsunk az inspirációnak az ötleteknek, majd mozdulatokat alkalmazzunk, hogy ezeket az ötleteket megjelenítsük a papíron, vagy vásznon.

A meditatív festészet az egyszerű gyógyító művészeti formát tízszeresére fokozza.

A meditatív festészet gyakorlásával békét találhatsz az élet sok stresszforrása közt.

Régóta rajzolok, alkotok, mindig is zenéltem, de ezek csak azóta bontakoznak ki igazán, mióta elkezdtem néhány tudatos gyakorlatot beépíteni az alkotásba.

A tudatos légzés, a belső rezgések, dallamok, színek és formák áramlásnak figyelése, a természettel való kapcsolat és a színterápia olyan tevékenységgé változtatja a művészetet (benne a festést), amit legalább annyira (ha nem jobban, mint egy sorozat új részét, vagy egy mozi premiert) várnak a résztvevők, és utána lelkileg és szellemileg is kielégültebbek.

A meditatív festészethez való megfelelő gondolkodásmód kialakítása

Íme néhány hasznos tipp, a meditatív festésre való felkészüléshez.

Keress olyan művészeti anyagokat, amik felvillanyoznak, érdekelnek.

Az egész világ a te múzsád!

Adj magadnak engedélyt a kreativitásra, gondolkodj szimbolikusan, metaforákkal. Használhatsz vízfestéket, temperát, olaj- vagy akrilfestékeket, vagy ha kalandvágyó vagy, próbáld ki, hogy a természet felhasználásával te magad készíted el a festékedet. De akár digitálisan is elmerülhetsz a meditációban, elég egy tablet egy tollal és a Sketchbook appal. Meditatív festésnél az eszköz csak eszköz.

Válasz békés, mély témát és nyugodt helyszínt. Csak olyan témán és képi világon gondolkozz, amelyre elég kíváncsian tudsz nézni, amit érdemesnek tartasz kibontani.

Ez lehet bármi, egy álom, egy viharos érzelem, egy emlék, egy táj, az asztalodon illatozó kávé, vagy akár a kintről beszűrődő fény a félhomályban.

Szeretek olyan képekre összpontosítani, amelyek megdobogtatják a szívemet, miközben békét is nyújtanak. Számomra ez az érzelmek (néha vad, néha szenvedélyes, máskor melankólikus) kifejezését jelentik.

Másokat inkább a tájak ihletnek meg, hiszen természet szépen illeszkedik bármilyen meditatív gyakorlathoz. Jobban szeretnek elmerülni otthonról kimozdulva a tájban és a környezetre koncentrálni.

Ez az alkotási folyamat lehetővé teszi, hogy ne csak a festésre koncentráljanak, hanem a friss levegőn lélegezzenek. A szabadban való festés megköveteli, hogy lelassulj, jelen legyél, és a tudatosságodat a környezetedre irányítsd, megszemléld, mit kínál az adott helyszín.

Ha a mobilitás vagy az időjárás gátat szab annak, hogy kijuss a szabadba festeni a felszereléseddel együtt, nehogy bosszankodj! Az otthonod kényelméből is elmerülhetsz egy táj részleteinek megörökítésében. Rengeteg lehetőséged van arra, hogy a természet festésének varázsát beltérbe hozd.

Nehezedre esik inspirálódni?

Az inspiráció mindenféle helyről érkezhet. Próbálj meg kinézni és lerajzolni egy jelenetet a kedvenc ablakodból, vegyél elő pár nosztalgikus képet egy utazásról, lapozz bele pár magazinba, vagy éppen a Google képkeresőbe írj be pár kifejezést, pl. „nyugtató tájkép”, „csodálatos tájak”, vagy éppen „mandalák„. Olvass el egy verset, vagy hallgass meg egy zongoradarabot.

A légzés beépítése a meditatív festészeti gyakorlatodba

Az egyik gyakorlat, amelyet beépíthetsz a meditatív festési gyakorlatodba, az a tudatos légzés, amely párosulhat áramló vizualizációval és mozgással, miközben festesz.

Válassz egy alakzatot, és ezen az alakzaton belül rajzold meg a képet, amit a fejedben látsz, miközben a mozdulataidat kösd a lélegzeted be- és kiáramlásához.

A formaközpontú légzésgyakorlat egy nagyon könnyen hozzáférhető mindfulness-gyakorlat. Az így létrejövő alakzat vizuálisan is emlékeztet majd a tudatos légzésre.

Azzal, hogy a légzést beépíted a gyakorlatodba, lehetővé teszed, hogy kicsit szándékosabban kezdj el kapcsolatot teremteni az elméd és a tested között, miközben festesz.

1. Háromszög légzésgyakorlat

Kezdd egy háromszög megrajzolásával (akár képzeletben, akár valójában).

A háromszög légző gyakorlatot (1. Belégzés – 2. Tartás – 3. Kilégzés /- Ismét tartás/) alkalmazva, gondolatban rajzold le az alakzat oldalait, hogy összehangold a légzésedet az adott formával.

Ismétel meg ezt az alkotó ciklust úgy, hogy a szemeddel követed az alakzatot.

Menet közben pedig kezdd el a képet megfesteni, amely ebbe a háromszög térbe van bezárva.

2. Színterápia a meditatív festészetben

A légzésmunkával együtt használd a színterápiát a meditatív festészetedben. Meditálj, fókuszálj egy adott színre vagy hőmérsékletre, amely az aktuális témádat jól kifejezi.

Érdemes több félét is használni/kikeverni egy adott színből, mert ezzel jobban ki tudod fejezni az általános érzéseidet.

Sőt, már a kedvenc színű festéked összekeverése önmagában is hihetetlenül megnyugtató élmény lesz.

A meditatív festészet olyan elérhető tudatossági és meditációs gyakorlat, amely lehetővé teszi, hogy:

  • enyhülést és kiutat találj az élet stresszoraiból,
  • teljesen új szintre emeld a kreativitásodat,
  • és felébressze azt a gyermeki örömöt benned, amiről oly sokan elfelejtik, hogy valaha is létezett bennünk.

Meditációs festmények inspirálódni

Az alábbi képeket nem én festettem, de ott voltam személyesen mindegyikük születésénél.